Можете да изберете дали да четете сайта в светла или тъмна тема

Google Photos ще защитава снимки и видео в Locked folder (заключена папка)

заключена папка в Google Photos

Можете да защитите снимки и клипове в Google Photos, като ги добавите в “Заключена папка” (Locked folder).

Добавената медия ще бъде изтрита от облака, няма да се архивира и синхронизира с други устройства. Няма да може да се споделя, редактира или използва от приложения.

Google представиха иновациите, които планират да имплементират на ниво софтуер и хардуер на конференцията Google I/O в дните от 18 до 21 май 2021г. Фокусът бе поставен над сигурността и поверителността, както на системно ниво, така и в редица приложения.

За по-висока поверитeлност на снимките и клиповете, които съхранявате в Google Photos – ще можете да ги скриете в т.нар. Locked folder – заключена папка.

Какво представлява “Заключената папка”?

Вероятно почти всеки е попадал в ситуация, в която показва снимки и клипове от телефона си на свои приятели, близки, колеги. Снимки от пътешествия, празници и други измежду които има и такива, които не желаем да споделяме с останалите.

В не малко ситуаци и даваме своя телефон на познат да разгледа снимки. За да не изпадаме в конфузни ситуации – ще можем да се възползваме от поверителността на “Заключената папка”

В “Заключената папка” можем да добавяме медия – снимки и видео, които не желаем а бъдат видими във фийда и общото пространство със снимки и албуми. Но поверителността не спира до тук.

Медията, добавена в тази папка ще се изтрива от облака и няма да бъде достъпна от други устройства. Заключената папка на едно устройство няма да се синхронизира с останалите.

Снимките и клиповете, които сте дбавили в заключената папка, няма да се появяват в мрежата, спомените, търсенето или албумите на Google Photos, както и няма да бъдат достъпни за други приложения на телефона Ви.

Достъп до заключената папка може да се осъществява с PIN или сканиране на пръстов отпечатък:

Какви са ограниченията при използване на “Защитена папка”?

Снимките и видео, които добавяте в Google Photos Locked Folder няма да могат да бъдат архивирани. Също няма да можете да ги редактирате, споделяте или добавяте в албум, фотокнига и социалните медии, като Facebook и Instagram.

Ако преместите стари снимки или видеоклипове в заключената папка, Google ще Ви информира, че „архивните копия в облака на тези елементи ще бъдат изтрити“. Причината е в поверителността, и съответно няма да имате резервно копие на скритите изображения и видеоклипове в Google Снимки. Ако Ви е нужно копие – ще следва да го направите другаде.

След като преместите снимки или видеоклипове в заключената папка, те автоматично ще бъдат премахвани от съществуващите Ви спомени или поръчки за печат на снимки. Няма да се показват и на смарт екраните на Google като Google Nest Hub, а би следвало и на дисплеите на трети страни, макар и да не е изрично уточнено.

Първоначало Защитената папка ще е достъпна на телефои Pixel, а на по-късен етап и на останалите. Имате ли нужда от по-висока поверителност? Използвате ли Google снимки? 

Total
1
Shares
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Total
1
Share