Можете да изберете дали да четете сайта в светла или тъмна тема

iPhone 11 Pro на Apple, може “да отменя” настройките за местоположение

Флагманът на Apple – iPhone 11 Pro, проследява местонахождението на потребителите, дори когато те са го настроили да не го прави, откри изследовател по сигурността.

Браян Кребс констатира, че телефонът събира данни за позицията на потребителя, дори ако споделянето на местоположение е изключено във всяко отделно приложение. Въпреки това, потребителят може да избегне проследяването, но само ако цялата система е настроена никога да не споделя местоположението му.

От Apple заявиха, че това е “очаквано поведение” и отрече да е проблем със сигурността. Компанията вдигна голям шум около факта, че позволява на потребителите подробен контрол върху споделянето на местоположението им. Така например, те могат да имат включено местоположение за Карти, но изключено за всичко останало, което всъщност се оказва, че не е вярно.

Кребс установява, че потребителите могат изцяло да деактивират всички услуги за локация чрез Настройки> Поверителност> Услуги за местоположение, но ако изберат отделните контроли в приложенията, те все още могат да бъдат проследявани.

“Очаквано поведение “

„Едно от по-любопитните поведения на новия iPhone 11 Pro на Apple е, че той периодично търси информация за местоположението на потребителя, дори когато всички приложения и системни услуги на телефона са индивидуално настроени, за да не изискват никога тези данни“, пише Браян Кребс в своя блог.

Той се свърза с Apple, за да съобщи за проблема, като споделя видеоклип, от който е видно, че иконата на услугите за местоположение е включена, въпреки че всяко приложение и системна услуга са  настроени „никога да не искат“ тази информация.

В типичен за компанията стил, инженер от Apple отговаря по следния начин: “Не виждаме реални последици за сигурността. Това е “очаквано поведение”, при което е нормално иконата на услугите за местоположение да се появи в статус бара, когато тези услуги са активирани”, добавяйки, че някои системни услуги “нямат превключвател в Настройки“.

Според г-н Кребс обаче, „това противоречи на политиката за поверителност на компанията“. През 2018 г. беше установено, че Google също събира данни за местоположението на потребителите, дори когато те са деактивирали тази услуга. В доклад за Associated Press, изследовател от университета в Принстън проследява ежедневните си пътувания и открива, че Google е запазил маркери за местоположението му, въпреки че историята на местоположенията е изключена.

За да деактивират изцяло проследяването, потребителите трябваше да изключат друга настройка, наречена Web and App Activity, която беше активирана по подразбиране, но никъде не се споменаваше, че тя може да събира данни за местоположението.

Total
0
Shares
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Total
0
Share